Maria Antonieta, la reina guillotinada

Cliqueu aquí per veure el vídeo incrustat.

maireantoinettepintadapervigeelebrun.jpgmarie.jpg

.

Maria Antonieta d’Àustria, reina de França, (Viena, 1755 – París, 1793). Arxiduquessa d’Àustria, i princesa d’Hongria i de Bohèmia amb el doble tractament d’altesa reial i imperial. Pertanyent a la dinastia dels Habsburg esdevingué reina de França.

Nascuda a Viena el dia 23 d’agost de 1755 essent filla de l’emperador Francesc I, emperador romanogermànic i de l’arxiduquessa Maria Teresa I d’Àustria. Maria Antonieta era néta per via paterna del duc Leopold III de Lorena i de la princesa Elisabet Carlota d’Orleans; mentre que per via materna ho era de l’emperador Carles VI, emperador romanogermànic i de la princesa Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel.

Casada el 1770 amb qui seria quatre anys més tard Lluís XVI de França, fill de Lluís de França i de la princesa Maria Josepa de Saxònia. La parella tingué quatre fills:

* SAR la princesa Maria Teresa de França, nada a Versalles el 1778 i morta al Castell de Frohsdorf. El 1799 es casà amb el príncep Lluís de França.
* SAR el príncep Lluís de França, nat a Versalles el 1781 i mort a Meudon el 1789.
* SM el rei Lluís XVII de França, rei no reconegut, nat a Versalles el 1785 i mort a París el 1795.
* SAR la princesa Maria Sofia de França, nada a Versalles el 1786 i mort al mateix Versalles el 1787.

Era considerada una dona frívola, reaccionària i de gustos cars. Va exercir una forta influència política sobre el seu marit i, en conseqüència, sobre tot el país. En 1781, finalment, va tenir el seu primer fill.

Va ignorar la crisi financera per la que travessava el país i va desautoritzar les reformes liberals de Turgot i Necker. No va tenir contemplacions amb les masses famolenques que es concentraven davant el palau de Versalles i va enviar contra elles les seves tropes. El poble sempre va pensar que la seva reina servia els interessos austríacs. Va posar el rei contra la Revolució, i va rebre el suport de Mirabeau i Barnave en la defensa de les seves idees monàrquiques.

El 1792 va ser detinguda i empresonada juntament amb Lluís XVI. Va morir a la guillotina el dia 16 d’octubre de 1793.

Font: Viquipèdia

Be Sociable, Share!